Aangenaam, ik ben Marc van Rijswijck.

Ik ben opgegroeid in Arcen, in een tijd waarin er voor kinderen, in vergelijking met vandaag de dag, nog weinig keuzes waren: voetbal, volleybal of tennis en Nederland 1 en 2 en ARD en ZDF.

Zo kwam ik als kleine jongen al snel in contact met het Duits en keken we thuis veel naar programma's als Sendung mit der Maus, Die Rappelkiste, Tatort en Derrick. Ook onze vakantiebestemmingen lagen in Nederland of in Duitsland. Zo heb ik Duits geleerd. Op school kwam ik er snel achter dat ik ook andere talen leuk vond. Net als bijna alle andere vakken trouwens.
Toch ging mijn voorkeur uit naar een pakket met Nederlands Duits, Engels en Frans. Ik was enorm geboeid door de grammatica en de uitspraak. Ik kende dan ook veel regels uit mijn hoofd. "Aus, bei mit nach, seit von, zu", etc.
Rijtjes die nu nog steeds in mijn hoofd zitten.
Nadat ik met hele goede cijfers geslaagd ben op het Atheneum, ben ik uiteindelijk naar Amsterdam gegaan om daar de opleiding HEAO, economisch-linguïstisch te volgen. Een studie met een mooie mix tussen economische vakken en de talen Nederlands, Duits, Frans en Engels op het niveau tolk-vertaler. Naast de taal leerde ik hier ook meer over de cultuur, de politiek en de economie in deze landen.
Na mijn studie ben ik op zoek gegaan naar een baan en ik wilde hoe dan ook in een internationale omgeving werkzaam zijn, zodat ik mijn talen kon blijven spreken en verbeteren.

De periode waarnaar ik met het meeste plezier op terug kijk en waarin ik het meeste over me zelf en over andere mensen en culturen geleerd heb, was mijn tijd bij Viking Direct, later Office Depot, een internationale leverancier van kantoorartikelen.
In mijn rol op de trainingsafdeling van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Benelux heb ik niet alleen de mogelijkheid gehad mezelf te ontwikkelen als trainer en vooral als mens. Ook heb ik met verschillende mensen uit verschillende landen in en buiten Europa samengewerkt en geleerd dat ieder individu en ieder land zijn eigen gewoontes, overtuigingen en denkwijzen heeft. En dat er veel inlevings- en luisterend vermogen nodig is om succesvol te kunnen samenwerken.
Een van mijn vele verantwoordelijkheden was het inkopen van externe taalopleidingen en zo heb ik de markt goed leren kennen.
Bij dit bedrijf heb ik 14 jaar doorgebracht.

Na een periode van anderhalf jaar als Manager Klantencontact bij Munckhof Taxi achtte ik de tijd rijp voor een volgende stap en zo is Taalend ontstaan. 
Tijdens mij studie liep ik al met het idee een eigen bedrijf te beginnen en iets met talen te doen. Door mijn ruime ervaring in een internationale omgeving en door de intensieve samenwerking met Europese collega's, met name Duitsers, heb ik veel bagage meegekregen en is mijn taalgevoel en mijn inzicht in andere culturen nog beter geworden.
Hiervan zult u als klant zeker profiteren!